Rouwtherapie in Houten

Rouw, we krijgen er allemaal in ons leven mee te maken. Rouw is de achterkant van liefde. Het is fijn om in ons leven mooie en waardevolle relaties met anderen te hebben, het is ook erg pijnlijk en heftig als je een dierbare verliest en hem of haar moet missen.

Veel mensen hebben zelf voldoende veerkracht om met zo’n heftig verlies om te gaan. Zij kunnen na een korte of langere periode weer verder. Het verlies blijft een rol spelen in hun leven, maar hindert hen niet om weer deel te nemen aan het leven op de manier die zij graag willen.

Iedereen rouwt anders

Iedereen rouwt anders, er is geen rouwproces hetzelfde. Veel is dus normaal als je kijkt naar hoe iemand omgaat met verlies. Toch kun er ook aanleiding zijn dat je je zorgen maakt over hoe je met je verlies omgaat. Je slaapt na een half jaar nog steeds heel slecht, je voelt je angstig als je herinnerd wordt aan degene die is overleden en probeert dit te vermijden. Of je bent na tijden nog veel bezig met je verlies en het lukt je niet om je leven vorm te geven zonder de ander die er niet meer is. Ook kan het zijn dat je je opgelucht voelt omdat de ander er niet meer is, wat je vervolgens gevoelens van schuld en schaamte geeft. Deze en andere signalen kunnen aanleiding zijn om hulp te zoeken bij de verwerking van het verlies wat je hebt meegemaakt.

Gespecialiseerd in rouwtherapie

Als psycholoog in Houten ben ik gespecialiseerd in rouwtherapie en werk ik volgens de nieuwe visie op rouw. Samen onderzoeken we wat degene die je hebt verloren voor je betekende en wat de impact is van het verlies op je leven en je kijk op de toekomst. Hoewel geen enkele behandeling bij rouw en verlies hetzelfde is, is erkenning en ruimte voor alles wat er is belangrijk. Ik ondersteun je om misschien juist meer de confrontatie met het verlies aan te gaan en onder ogen te zien wat het verlies voor je betekent. Hierdoor ervaar je dat je niet overspoelt hoeft te worden van verdriet, maar dat je steeds beter in staat bent om de confrontatie met je gevoelens en herinneringen aan te gaan. Of ik help je om te leren wat meer afstand te nemen van je verdriet, zodat je leven weer meer in balans komt. De ander blijft van betekenis en een belangrijke rol spelen in jouw leven, maar zodanig dat je ook weer ruimte voelt om weer bezig te kunnen zijn met dingen die voor jou ook belangrijk en waardevol zijn.

Vroeger was rouw een veel minder besproken onderwerp, Veel mensen ervaren tegenwoordig gelukkig dat hun omgeving na het overlijden open staat om te praten over het verlies en het gemis. Maar na verloop van tijd verandert dit vaak. Iedereen gaat weer verder met zijn leven en dat is tot op zekere hoogte ook goed. Echter, jouw leven staat compleet op z’n kop. Het gevolg is dat je je eenzaam en onbegrepen kunt voelen, dat je vol zit met allerlei vragen, vol van verdriet en gemis. Schroom dan niet om contact op te nemen, ik help je graag in deze vaak zware tijd.

Annelies de Jong, psycholoog in Houten
Drs. Annelies de Jong - van Lienden (1972)Psycholoog Houten-NIP.
Call Now Button