Mensenkennis, wat is het en wanneer heb je het

 In Algemeen

Mensenkennis, wat is het?

en wanneer heb je mensenkennis?

Je weet vast wel ongeveer wat mensenkennis is, maar om wat voor kennis gaat het eigenlijk? En word je ermee geboren of kun je het trainen? Psycholoog Annelies de Jong vertelt alles wat je moet weten over mensenkennis – en over Mark Rutte, Salomo en de buurman die niet naar je zwaaide.

De Van Dale omschrijft mensenkennis als ‘het inzicht in het wezen en het karakter van de mens’. Een mooie verwoording, vindt Annelies – maar wel wat algemeen. “Mensenkennis gaat over inzicht hebben in de motieven en beweegredenen van iemand. Wij oordelen iemand vaak op basis van gedrag. Als mijn buurman mij niet groet op straat, denk ik: wat een onaardige man. Terwijl dat niet zo is: misschien zag hij me niet of was hij in gedachten verzonken, omdat hij iets ingewikkelds heeft meegemaakt. Hoe mensen zich gedragen, is niet altijd hetzelfde als hoe iemand in elkaar steekt. Dat onderscheid is belangrijk.

Eline van Lindenberg van Eva.nl belde erover met mij.

Volgens Annelies begint mensenkennis bij zelfkennis. “Als mijn buurman niet naar mij zwaait, vind ik hem onaardig. Dat heeft ermee te maken dat ík graag aardig gevonden wil worden. Terwijl mijn partner reageert met: ‘Oh, dan niet.’ Hij is veel laconieker. Psychiater Dirk de Wachter zei: ‘We bestaan in de ogen van de ander.’ We hebben iemand anders nodig om onszelf te kennen en anderen hebben ons nodig om zichzelf te kennen. Mensenkennis is een wisselwerking waarbij open, eerlijk verbinding maken met de ander van wezenlijk belang is.”

‘Hoe meer je denkt mensen te kennen, hoe minder je anderen juist kent’

“Mensenkennis is altijd van belang. Waar in veel beroepen mensenkennis goed en handig is, is het voor mijn beroep als psycholoog een belangrijke vereiste. Wij moeten eerst in leertherapie om inzicht te krijgen in jezelf en je eigen angsten en behoeften, voordat je in verbinding met de ander kan onderzoeken wat hem drijft en bezighoudt. Hoe ik reageer en denk over een ander, heeft vaak te maken met hoe ik naar mezelf kijk.

‘Sommige mensen worden doodmoe van nadenken over het gedrag van anderen, dat is ook prima’

‘Salomo deed iets wat we nu provocatieve psychologie zouden noemen’

“Je kunt mensenkennis trainen door je te verdiepen in de ander, verder te kijken….

Lees het hele interview op Eva.nl

en lees meer over mijn Psychologiepraktijk op mijn website.

Deel dit artikel:

Facebooktwitterlinkedinmail
Recommended Posts
Call Now Button