De kracht van een goede therapeutische relatie

 In Relatietherapie

Therapeutische Relatie“Het is fijn dat ik gewoon helemaal mezelf kan zijn bij jou. Alles kan en mag gezegd worden, en je vindt niets gek.” Een mooi compliment om te krijgen als hulpverlener.

Naar de huisarts gaan met klachten is voor de meeste mensen heel normaal, maar de stap om naar een psycholoog te gaan is vaak groot. Daarom is het juist zo belangrijk dat je bij een psycholoog terecht komt waar je je op je gemak voelt. Een persoon met wie het klikt en waar je je veilig voelt om al die dingen te bespreken waar je tegenaan loopt. Naast veiligheid is ook respect en vertrouwen in deze therapeutische relatie essentieel.

Is alleen een goede therapeutische relatie voldoende?

Nee, natuurlijk is het enorm belangrijk om als psycholoog goed opgeleid te zijn! Om voldoende kennis van en ervaring te hebben met verschillende therapieën en behandelingen. Het is ook echt een combinatie van beide. Samen ga je op zoek naar een passende behandeling. De gekozen behandeling hangt vaak af van de klacht van de cliënt, maar ook van welke aanpak bij hem of haar past als persoon.

Binnen een goede therapeutische relatie is het mogelijk om samen lastige dingen onder ogen te zien, de confrontatie aan te gaan, aan de slag te gaan met opdrachten. Het is fijn om vertrouwen in dit proces te ervaren en ook vertrouwen te krijgen om zelf weer stappen te kunnen zetten in de goede richting. In een veilige therapeutische relatie durf je je kwetsbaar op te stellen en leer je vervolgens weer de kracht in jezelf te vinden om verder te kunnen.

Bovenstaand compliment gaf mij een blij gevoel! Want ja, een psycholoog is ook maar een mens…

Deel dit artikel:

Facebooktwitterlinkedinmail
Recommended Posts
Call Now Button