Zo steun je iemand die rouwt

 In Algemeen, Jongeren, Rouwverwerking

Zo steun je iemand die rouwt

Vraag naar de grens van de ander, maar geef ook de jouwe aan.

Iedereen rouwt op z’n eigen manier en – hoewel we er graag grip op willen krijgen – is er geen goed of fout. Waar de een graag over verlies praat, vermijdt de ander het liever. Hoe speel je daar als omstander op in?

Op 12 juni is het de Dag van de Rouw.

Anne Schiphof van LINDA.meiden interviewde mij erover.

Samenvatting

“Rouwen is een uniek proces waarbij er geen juiste of foute manier is om ermee om te gaan. Psycholoog Annelies de Jong van psychologiepraktijk Annedi benadrukt dat sommigen graag over verlies praten, terwijl anderen het liever vermijden. Een nieuwe theorie verdeelt rouw in twee aspecten: verliesgericht en herstelgericht. Mensen zijn vaak verliesgericht in het begin, maar worden later uitgenodigd om herstelgerichte activiteiten te ondernemen.
Hechtingsstijlen spelen ook een rol bij rouw. Mensen met een vermijdende hechting hebben moeite met hulp vragen, terwijl mensen met een angstige hechting sterk leunen op anderen. Omstanders moeten begripvol zijn en zichzelf niet opdringen. Luisteren is van groot belang en omstanders moeten bewust zijn van hun reacties om onbedoelde oordelen te vermijden.
Rouw is verweven met verschillende aspecten van het leven. Omstanders moeten zich hiervan bewust zijn en er gewoon voor de rouwende persoon zijn, zonder het verdriet te willen oplossen of minimaliseren. Het is ook belangrijk om je eigen grenzen aan te geven en eerlijk te communiceren over de geboden steun zonder het contact te verliezen.”

 

Lees het hele interview op LINDA.meiden

en lees meer over Rouwtherapie op mijn website.

Deel dit artikel:

Facebooktwitterlinkedinmail
Recommended Posts
Call Now Button