Een relatie zonder relatieproblemen, hoe doen we dat?
Een fijne relatie, geen relatieproblemen, dat wil iedereen wel. Altijd voldoende tijd voor elkaar, gezellig samen dingen ondernemen, gezien worden in wie je bent en wat je doet, waardering krijgen voor de dingen die zo gewoon lijken… Als je het zo opsomt lijkt het misschien eenvoudig. Maar een fijne, goede relatie is vaak ook hard werken. Geen tijd hebben voor elkaar, in beslag genomen door een drukke baan, alle aandacht die naar de kinderen gaat, alle verplichtingen waar je aan moet voldoen in de ‘buitenwereld’ en ja,… opeens zit je uitgeblust naast elkaar op de bank en hang je in je eigen wereld voor de tv zonder het samen nog ergens over te hebben.
Als je een relatie begint start je niet blanco
Als je een relatie begint start je niet blanco, maar breng je jezelf mee met je eigen achtergrond, je opvoeding en al je ervaringen. Ieder heeft een eigen verleden en dat verleden breng je als bagage mee in een relatie. De meeste verwachtingen ten aanzien van een relatie met een partner zijn gebaseerd op opvattingen en wensen over relaties in het algemeen. Sommige van deze opvattingen hebben we geleerd in ons gezin van herkomst, andere weer vanuit het geloof of vanuit de samenleving.
Voor velen geldt dat bepaalde verwachtingen nooit worden geuit of besproken. Als sommige verwachtingen dan niet uitkomen kun je je teleurgesteld of zelfs boos voelen. Soms ben je je ook niet bewust van bepaalde verwachtingen en worden die pas duidelijk als je je teleurgesteld voelt. Het uiten van je wensen en verwachtingen is dan ook een belangrijke stap in het onderhouden van een goede relatie. Wat wil je graag, hoe zie jij het voor je en hoe zou je dat samen kunnen bereiken? Maar ook, en misschien wel minstens zo belangrijk, wat gun je de ander binnen jullie relatie en wat zou jij voor hem/haar daarin kunnen betekenen?
Communiceren binnen een relatie is essentieel
Communiceren binnen een relatie is essentieel, op elk vlak en dus niet alleen als het gaat over het uiten van wensen en verwachtingen. Het is belangrijk om niet alleen alles wat anders zou kunnen te benoemen, maar ook om de ander complimenten te geven en te waarderen om wie hij/zij is of wat diegene doet. Over ineffectief en effectief communiceren zijn hele boeken vol geschreven. Je kunt een eindeloze lijst met voorbeelden maken van wat wel of niet effectief is en wel of niet werkt. Maar het belangrijkste is denk ik dat je open en eerlijk bent in een relatie, dat je de tijd neemt om echt met elkaar in gesprek te gaan, dat je echt luistert naar wat de ander wil zeggen en dat je probeert jezelf in hem/haar in te leven, dat je geen verwijtende en veroordelende houding aanneemt. En dat je daarnaast helder bent over wat je eigen verwachtingen en wensen zijn, over wat je graag zou willen.
Relatieproblemen, 100% probleemloze relatie bestaat niet
En helaas, een 100% probleemloze relatie bestaat niet, maar een relatie waarbinnen relatieproblemen bespreekbaar zijn en waarin je samen zoekt naar goede oplossingen wel. Daar ben je wel echt beiden voor nodig en moet je samen de tijd voor (willen) nemen en in investeren. En lukt het niet (meer) om samen de relatieproblemen binnen jullie relatie te bespreken of vind je het ingewikkeld om dit samen te doen omdat er te veel is gebeurd, zoek dan hulp. Hulp om met elkaar op zoek te gaan naar oplossingen en naar een goede manier om met jullie relatieproblemen om te kunnen gaan.
Praktische tip
Als laatste een heel praktische tip: plan minimaal twee keer per jaar samen een avond weg waarop jullie relatie het belangrijkste gespreksonderwerp is. Het klinkt misschien wat ‘zakelijk’, maar waarom voer je wel regelmatig op je werk een functioneringsgesprek en waarom zou je dat niet doen binnen je relatie? Uit eigen ervaring weet ik dat dat ook echt helpt om zo met elkaar in gesprek en in contact te blijven!
Deel dit artikel: